Goed zitten, gezond werken

De hedendaagse mens zit te veel.

Ons dagelijks leven bestaat uit afwisselende activiteiten tussen het zitten door. Zitten om te wachten, te lezen, te eten, bij te komen, te reizen, te praten, te kijken en uit te rusten. Wie op kantoor werkt, krijgt er nog een bij: langdurig zitten om te werken.

Technologie heeft ons veel gebracht. We hebben enorme vooruitgang geboekt, werkzaamheden worden ondersteund en daardoor fysiek minder belastend. Maar dit alles heeft ons ook gebracht dat we veel meer zittend werk doen. En zelfs daarin zijn nog steeds grote veranderingen. Denk aan laptop versus desktop of tablet, de grootte van het beeldscherm, andere randapparatuur, al dan niet draadloos.

Deze fameuze afbeelding maakt het pijnlijk duidelijk: we hebben het toch echt niet helemaal begrepen! Een bouwvakker die in de bouw gaat werken, leert hoe hij moet tillen. Maar gek genoeg wordt van een beeldschermwerker verwacht dat hij op een gezonde manier achter zijn scherm gaat zitten. Meestal weten wij helemaal niet hoe dit moet. En ook als we het wel weten, toch doen we het meestal niet. Ter voorkoming van klachten en ter vermindering van de belasting tijdens het computerwerk, volg de volgende tips voor het instellen van de bureaustoel:

  • ga rechtop in uw stoel zitten en zet beide voeten stevig op de grond
  • stel uw stoel in op de juiste hoogte: uw knieën moeten een hoek van tenminste 90 graden te maken
  • stel uw armsteunen zodanig in dat uw ellebogen kunnen rusten terwijl beide schouders ontspannen hangen
  • zorg ervoor dat, wanneer de stoel tegen het bureau staat, de armsteunen aansluiten. Bij gebruik van een normaal toetsenbord en dito muis mag het bureaublad zelfs iets lager: uw polsen blijven dan in een betere positie ten opzichte van het toetsenbord
  • stel uw beeldschermhoogte zodanig, dat uw horizontale blikveld gelijk is aan de bovenrand van het scherm

Optimale werkplek instelling