Bewegend zitten houdt je fit!

We worden in de media overspoeld met berichten over hoe ongezond zitten eigenlijk is. “zitten is het nieuwe roken” wordt zelfs gezegd. En dat is deels waar, terwijl hele dagen staand werken toch ook geen optie is.

Waarom is zitten dan zo slecht voor ons?

Er is nogal wat gebeurd sinds het vroegste bestaan van de mens.

Onze veoermens-naar-mensrre voorouders kregen als jagers/verzamelaars beweging genoeg. De supermarkt was nog niet uitgevonden, en het wild kwam niet vrijwillig naar ze toe, dus waren ze gedwongen daar actief achter aan te gaan, wilden ze niet van honger omkomen.

 

We hebben ons sindsdien behoorlijk doorontwikkeld; De huidige mens “verzamelt” weliswaar nog steeds, maar dan vooral informatie. En omdat die informatie tegenwoordig steeds meer en in grotere hoeveelheden digitaal tot ons komt, wordt de tijd dat we per dag achter ons beeldscherm zitten steeds langer.

De moderne mens maakt daarnaast wél gebruik van de supermarkt,  en die supermarkt brengt de boodschappen ook nog vaak tot in de keuken. En wanneer er een auto voor de deur staat, is het heel verleidelijk die (te) veel te gebruiken. Gemak dient de mens. Maar dat terzijde.

We bewegen veel te weinig!

We komen stiekem dus nogal wat beweging tekort, met als gevolg dat we allemaal steeds zwaarder worden (ja, ik ook!) en allerlei vervelende welvaartskwalen ontwikkelen.

Denk aan rugklachten, nekklachten, chronische hoofdpijn, spataderen! En niet te vergeten de bijkomende stress door werkdruk.

Stuk voor stuk klachten die zorgen voor het hoogste ziekteverzuim (en dus productiviteitsverlies en kosten!) op de kantoorwerkplek.

Zitten is niet goed voor ons, duidelijk. Dat moet dus ook anders kunnen, want willen we ons kantoorwerk goed kunnen doen, dan is hele dagen “desk-biken” of rondlopen ook geen geweldig alternatief.

De oplossing is: bewegend zitten!

We kennen allemaal wel die grote bal die je bij de sportschool of fysiotherapeut gebruikt voor allerlei spierversterkende oefeningen, toch?

De kracht van die bal is dat je jezelf dwingt rechtop te blijven zitten, anders rol je er af! Goede training voor je rug dus, maar niet erg comfortabel. Je kunt niet even achterover leunen.

Er is een tijdje geprobeerd deze bal te introduceren als alternatieve werkplek, maar doordat je niet lekker van houding kunt veranderen is dit nooit echt een succes geworden.

Het basisprincipe was goed, het moest alleen wat doorontwikkeld worden. En dat heeft  na jaren van research, overleg met fysiotherapeuten en kantoorexperts geresulteerd in een hele nieuwe generatie bureaustoelen.

Comfortabele stoelen, die je helpen om “bewegend te zitten”.

Dus;  je doet ongemerkt de “oefeningen” van de eerder genoemde bal, maar dan met het volledige comfort van een fijne bureaustoel en zonder inspanning!

Belangrijk blijft het correct afstellen van bureaustoelen

Wij komen als totaalinrichter regelmatig bij klanten die ooit al hebben geïnvesteerd in destijds goede bureaustoelen, maar zien vaak meteen dat die stoelen niet goed (meer) staan ingesteld op de gebruiker. Een niet goed ingestelde stoel dóet niets voor je. En wanneer je er dan ook nog eens verkeerd op zit, komen de klachten vanzelf.

Ook de nieuwe generatie “bewegende stoelen” functioneert pas optimaal wanneer ze goed op de gebruiker (op postuur en gewicht) worden ingesteld. Een goede stoel bestel je dan ook niet online, maar moet worden “aangemeten en uitgelegd”. Neem je zo’n stoel daarna in gebruik dan zul je merken dat je al snel minder klachten krijgt. Je gaat na een drukke werkweek in ieder geval fitter het weekend in.

Zorg daarnaast voor afwisseling tijdens het werk

Ondanks het meebewegen van de stoel, blijft het van belang dat je zelf ook regelmatig  van houding wisselt. Telefoneren kun je ook prima staand, haal zelf eens koffie in plaats van op je collegae te wachten, pak de trap in plaats van de lift en haal in de pauze een frisse neus in plaats van een broodje kroket..

En ben je toe aan een nieuwe stoel? Dan is bewegend zitten vast ook iets voor jou!

bureaustoel alternatief bewegend zitten

Meer informatie?

Neem even contact op, we helpen je graag verder!